Branșamentul electric este legătura dintre rețeaua de distribuție și instalația de utilizare a consumatorului prin care acestuia i se furnizează energie electrică. Branșamentul electric este format din firida de branșament și linia electrică (aeriană sau subterană) până la firidă, urmată de coloana electrică dintre firidă și contorul abonatului.
Branșamentele pot fi individuale sau colective, aeriene sau subterane, monofazate sau trifazate.
Costul branșării la curent electric depinde de mulți factori, cum ar fi tipul branșamentului și distanța de la rețeaua distribuitorului la contorul electric. Costul unui branșament monofazic la 240 V este de aproximativ 4.500 de lei, iar cel al unui branșament trifazic la 400 V este de aproximativ 6.000 de lei.
În plus, pentru branșarea la rețeaua de distribuție a unui loc nou de consum, va mai trebui să plătești și operatorul de distribuție pentru Avizul Tehnic de Racordare, avizul de amplasament și tariful de racordare. Tariful de racordare este calculat după metodologia stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei și este unic pentru fiecare caz în parte, în funcție de soluția de branșare.
Pentru a încheia un contract de furnizare a energiei electrice ca și consumator casnic, vei avea nevoie de următoarele documente: cererea de încheiere a contractului cu datele de contact, declaraţia pe propria răspundere că în spaţiul respectiv se desfăşoară numai activităţi casnice, actul de identitate al solicitantului, actul de proprietate sau alt document care să dovedească dreptul de folosinţă asupra spaţiului respectiv.
Pentru a schimba furnizorul de energie electrică, va trebui să furnizezi noului furnizor datele referitoare la adresa locului de consum, denumirea furnizorului actual, codul unic de identificare a punctului de măsurare înscris pe factura de energie electrică, valoarea facturilor scadente şi neachitate până la data notificării și cantitatea de energie electrică pentru care trebuie asigurată furnizarea energiei.
Costurile implicate în branșarea la rețeaua de curent electric pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:
- Amplasarea locuinței – costul poate fi mai mare dacă locuința este situată la o distanță mare de rețeaua electrică sau dacă este amplasată într-o zonă greu accesibilă.
- Tensiunea de alimentare – costul poate varia în funcție de tensiunea la care se face branșarea (joasă tensiune, medie tensiune sau înaltă tensiune).
- Puterea de alimentare – costul poate fi influențat și de puterea electrică necesară, deoarece este posibil să fie necesară montarea unor echipamente suplimentare, cum ar fi transformatorul.
- Costurile de autorizare – în unele cazuri, este necesară obținerea unor autorizații de la autoritățile locale sau de la ANRE, iar acestea pot implica costuri suplimentare.
În general, costurile implicate în branșarea la rețeaua de curent electric includ taxa de racordare, costurile de proiectare și execuție a lucrării, costul materialelor necesare, precum și costurile de autorizare. Este important să consultați o firmă autorizată ANRE pentru a obține o evaluare detaliată a costurilor în funcție de specificul cazului dumneavoastră.
Share this Post:
Related Blogs
One Comment
Leave a Comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Sunt racordat monofazat si doresc sa trec la trifazat ! Cum procedez , si cat ar costa ? Max 5kw